Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Website met somatische verklaringen voor probleemgedrag vernieuwd en geactualiseerd

15 mei 2017 Door de redactie Geen reacties

Sinds 2012 kunnen zorgprofessionals op de website van het Centrum voor Consultatie en Expertise (Cce) terecht als ze zoeken naar somatische verklaringen voor probleemgedrag bij mensen met een verstandelijke beperking. Alle informatie die daar te vinden is, is de afgelopen tijd volledig geactualiseerd. Bovendien is de site dusdanig aangepast dat deze ook op tablets en smartphones te raadplegen is.

Channa de Winter, arts voor verstandelijk gehandicapten (Avg) heeft de update verzorgd. De site bevat nog altijd de 70 belangrijkste somatische aandoeningen die voor probleemgedrag kunnen zorgen, maar deze zijn nu aangevuld met de nieuwste bevindingen uit de wetenschappelijke literatuur.

Er zijn duizenden somatische (lichamelijke) aandoeningen, maar de website www.cce.nl/somatiek  focust op de 70 meest voorkomende die bij mensen met een verstandelijke beperking tot probleemgedrag kunnen leiden. Iemand met een ernstige verstandelijke handicap kan niet duidelijk aangeven waar hij of zij last van heeft. Symptomen van een aandoening zijn ook niet altijd zichtbaar. Daarom wordt zo’n diagnose nog wel eens gemist. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de oorzaak van probleemgedrag vaak wordt toegeschreven aan de verstandelijke beperking, terwijl er dus juist een lichamelijke oorzaak is.

Gebruikers van de site kunnen zoeken op klacht of op somatische aandoening. Vervolgens kun je per aandoening het volgende zien:

  • Wat houdt de aandoening in?
  • Welke klachten geeft de aandoening?
  • Hoe vaak komt de aandoening voor in de algemene bevolking?
  • Hoe vaak bij mensen met een verstandelijke beperking?

Het Cce wil de lijst over enkele jaren opnieuw laten actualiseren, zodat de informatie steeds up-to-date blijft.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!