Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Website met begrijpelijke uitleg over zorgverzekering

20 december 2017 Door de redactie Geen reacties

Drie op de tien Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Het gaat vooral om laaggeletterden en mensen met een verstandelijke beperking. Deze groep heeft ook weinig kennis van de basisverzekering. Een nieuwe website met begrijpelijke uitleg over de zorgverzekering moet daar verandering in brengen.

Stichting Leer Zelf Online die meerdere begrijpelijke sites van Steffie heeft ontwikkeld, wilde samen met Zorgverzekeraars Nederland (ZN) dat iedereen weet hoe de basisverzekering werkt. Beide partijen hebben daarom samen met Pharos expertisecentrum gezondheidsverschillen en Zorgverzekeringslijn het initiatief genomen tot www.uitlegzorgverzekering.nl. Deze nieuwe website legt op eenvoudige wijze uit hoe de basisverzekering werkt.

Stap voor stap
Gezondheidsvaardigheden zijn de vaardigheden van mensen om gezondheidsinformatie te verkrijgen, te begrijpen en te gebruiken in hun eigen situatie. Dit is voor laaggeletterden en mensen met een verstandelijke beperking niet vanzelfsprekend. Met behulp van de website worden de basisverzekering en aanverwante begrippen zoals het eigen risico, de eigen bijdrage en zorgtoeslag stap voor stap en met voorbeelden uitgelegd.

In Nederland zijn er veel mensen die niet weten hoe de basisverzekering werkt. Veel mensen gaan nooit naar hun huisarts, omdat ze bang zijn om daarna een hoge rekening te krijgen. Ook weten veel mensen niet hoe het zit met de ziektekosten van kinderen en de tandarts. Deze nieuwe website legt al deze dingen zo eenvoudig mogelijk uit. Het is erg belangrijk dat iedereen in Nederland weet hoe de basisverzekering werkt.


Vertaling
De uitleg is door Leer Zelf Online in samenwerking met Zorgverzekeraars Nederland, Zorgverzekeringslijn en Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen gemaakt. De website is vertaald naar het Engels en is binnenkort ook in het Syrisch Arabisch en het Tigrinya beschikbaar.

Bekijk de website op www.uitlegzorgverzekering.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!