Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Website helpt mensen met verstandelijke beperking bij huisartsbezoek

13 maart 2018 Door de redactie Geen reacties

De nieuwe website www.naarjehuisarts.nl helpt mensen met een verstandelijke beperking om beter voorbereid naar de huisarts te gaan. Steffie, het bekende animatiefiguurtje dat moeilijke onderwerpen makkelijk uitlegt, helpt bezoekers met hun vragen en ook kunnen zij er telefoongesprekken oefenen.

“Iedereen kent dat gevoel wel. Je voelt je niet lekker, maar wat doe je dan? Dat is voor iedereen een lastige vraag, maar ook één van de praktische problemen waar mensen met een verstandelijke beperking tegenaan lopen”, aldus programmaleider Hennie Boeije van het Nivel.

Met drie uitlegmodules op de website www.naarjehuisarts.nl legt de bekende webhulp Steffie in eenvoudig Nederlands uit wat je kan doen als je je niet lekker voelt, hoe je precies kan achterhalen waar je last van hebt en hoe een bezoek bij de huisarts precies gaat.


Voorspelbaar
Jacques de Wit van de stichting Leer Zelf Online achter Steffie: “We vergroten hiermee de voorspelbaarheid, wat de stress vermindert.” Met deze voorbereiding en oefenmodule om te bellen en om een afspraak te maken bij de huisarts, zijn patiënten beter voorbereid op hun afspraak bij de huisarts en kunnen huisartsen gerichter en sneller achterhalen wat de oorzaak van de klacht is.

En dat is hard nodig, aldus Hennie Boeije van het Nivel: “Deze doelgroep vindt het soms lastig om hun klachten in te schatten of te verwoorden. Wanneer ze niet naar de huisarts gaan terwijl dat wel nodig is, levert dat ongemak op of verergering van klachten. Steffie laat hen zien waar ze informatie kunnen vinden en met wie ze kunnen praten om een beslissing te nemen.


Klachten in kaart
Door eenvoudige voorlichting te geven hoe een afspraak bij de huisarts gaat, is de patiënt beter voorbereid wat hij bij de afspraak kan verwachten. Ook kunnen vooraf de klachten van de patiënt in kaart worden gebracht. De patiënt vult daarvoor op de website een vragenlijst. Dit levert een samenvatting op die je uit kunt printen en meenemen naar de huisarts. De makers hopen dat op deze manier de patiënt vooraf beter nadenkt over de klacht. En dat het voor de huisarts eenvoudiger wordt om tot de kern van de klacht te komen.

De site wil ook de drempel verlagen bij taalproblemen. “De vragenlijst vertalen we naar het Syrisch Arabisch en het Tigrinya. Vervolgens print de website de vragenlijst in het Nederlands uit”, vertelt De Wit.  |

De website www.naarjehuisarts.nl is een product van het Nivel en Leer Zelf Online en is gefinancierd door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars en het Fonds Verstandelijk Gehandicapten.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!