Volgens de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB) is het belangrijk om te weten wat mensen met een licht verstandelijke beperking verstaan onder hun seksuele gezondheid. Weten we dat niet, dan kunnen we hen ook niet goed begeleiden daarin.
Voor veel mensen met een licht verstandelijke beperking is het lastig om seksuele ervaring op te doen. Ze ontmoeten weinig nieuwe mensen of ze denken dat seks hebben niet mag van familie of begeleiders. Ze kunnen dus wel wat ondersteuning op dat vlak gebruiken. Maar dan is het wel goed om te weten wat deze mensen zelf onder seksuele gezondheid verstaan.
De AWVB heeft dit onderzocht als deelstudie van het promotieonderzoek Gezonde Seksualiteit en de ondersteuning ervan: perspectieven van mensen met een verstandelijke beperking, hun begeleiders en hun naasten.
De bevindingen staan in een overzichtelijke infographic. Voor mensen met een LVB bestaat seksuele gezondheid uit daten en relaties, seksueel gedrag en zelfkennis. Ze zien seksueel gedrag vaak als iets positiefs; sommigen benadrukken dat je rekening moet houden met de grenzen van de ander. Wat betreft zelfkennis: deze doelgroep lijkt te weten dat ze een beperking hebben en snapt hoe dat de seksuele relaties beïnvloedt.
Ondersteunen en bespreken
Begeleiders kunnen de seksuele gezondheid van mensen met een licht verstandelijke beperking bevorderen. Ondersteun ze bij hun relaties en ondersteun ze bij het omgaan met hun beperkingen in relaties en seksueel contact. Daarnaast kan praten met ze over seks, relaties en romantiek helpen. En vooral door te accepteren dat deze mensen seksuele ervaringen willen opdoen om de seksuele gezondheid te ontwikkelen. |