Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wat maakt je werk als begeleider voor jou plezierig?

1 juni 2015 Door de redactie Geen reacties

Het is belangrijk om met plezier te werken en de kwaliteit van je werk als prettig te ervaren. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen die je begeleidt. Als jij het naar je zin hebt in je werk, heeft dat ook effect op de kwaliteit van je werk. De stichting Gentle teaching is daarom bezig met een vragenlijst over hoe begeleiders hun werk ervaren.

Gentle teaching is een methode om opvoeders en begeleiders van kinderen en volwassenen met een beperking te ondersteunen bij de opvoeding en begeleiding, ontwikkeld door de Amerikaan John McGee (foto). Je let zo min mogelijk op (probleem)gedrag. In plaats daarvan werk je aan een goed contact.

Wat is belangrijk
De stichting Gentle Teaching heeft om de deze methode meer te onderbouwen een onderzoeksmodel ontwikkeld voor de kwaliteit van leven, waarin vooral de persoonlijke beleving van mensen met betrekking tot wat ze meemaken bekeken wordt. Insteek daarbij is dat je naar het effect kijkt van externe omstandigheden op de persoonlijke beleving van een persoon, in relatie tot wat voor iemand belangrijk is.

Bijna al ons gedrag houdt verband met geluk of kwaliteit van leven. We doen dingen om iets te bereiken waar we gelukkig van worden, of om iets te vermijden waar we ongelukkig van worden. Of we doen iets waarmee we uiting geven aan of we ons wel of niet gelukkig voelen. Door te kijken waar het gedrag van iemand vandaan komt, kun je dus zien wat voor hem of haar belangrijk is.

Wensen en verlangens
Op het eerste gezicht gaat het hierbij om min of meer concrete wensen en verwachtingen en daarin zijn we allemaal verschillend. Maar als je iets dieper kijkt, zie je dat deze concrete wensen en verlangens gebaseerd zijn op een aantal basiswaarden die voor iedereen gelijk zijn.

Omdat we een belangrijk deel van ons leven op ons werk besteden, heeft de kwaliteit van het werk ook een belangrijke impact op de kwaliteit van ons leven. Daarom wil de stichting Gentle teaching een instrument maken dat de kwaliteit van het werk inzichtelijk maakt.

Enquête
In een onderzoek naar de kwaliteit van je werk, kun je zelf aangeven wat belangrijk is voor jou als begeleider. Op basis van de uitkomsten van deze enquêtes, wil de stichting Gentle teaching een meer definitieve lijst maken. Doe mee aan het onderzoek 'Kwaliteit van je werk, wat is belangrijk'.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!