Een digitaal maatje voor cliënten, is dat iets wat de gehandicaptenzorg in de toekomst staat te wachten? In de uitzending van VPRO Tegenlicht wordt dit vraagstuk kritisch bekeken. Kunnen digitale mensen helpen bij het oplossen van structurele problemen zoals personeelstekorten? Zijn mensen met een verstandelijke beperking hier echt mee geholpen?
Zorgorganisatie Philadelphia loopt voorop in het verkennen van de mogelijkheden. Al voor coronatijd introduceerden ze Digicontact, waarbij begeleiders via videogesprekken op elk gewenst moment beschikbaar zijn voor vragen van de cliënt. Daarnaast pioneert de gehandicaptenzorgorganisatie al enkele jaren volop met zorgrobots: digitale maatjes die bij cliënten thuis worden geplaatst.
Bij Philadelphia werd begin maart dit jaar ook Sophi geïntroduceerd, een chatbot met een menselijk gezicht die emoties kan tonen en kan praten. In een uitzending van Tegenlicht is de zoektocht van medewerkers van Philadelphia te zien naar een geschikte vorm en inzet van deze digitale collega.
Ethiek
In de documentaire komen ook ethische vragen naar voren. Een neutraal, oordeelloos digimens kan voor sommige mensen een prettige gesprekspartner zijn. Maar hoe neutraal is een digimens als die nog steeds door mensen geprogrammeerd en getraind wordt? En wat gebeurt er eigenlijk met de data van de gebruiker?
Kijk de uitzending over 'De digimens’ terug via de website van VPRO Tegenlicht.|