Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wat is normaal: bijzondere theatervoorstelling met acteurs met verstandelijke beperking

29 januari 2019 Door de redactie Geen reacties

Dit weekend is in Amsterdam de spraakmakende theatervoorstelling De 120 dagen van Sodom te zien. De wreedheden in dit theaterstuk krijgen door de bijdrage van acteurs met een verstandelijke beperking een heel andere lading en roepen de vraag op: wat is normaal en wie bepaalt dat?

Zaterdag 2 en zondag 3 februari is de voorstelling De 120 dagen van Sodom van Milo Rau, Schauspielhaus Zürich en Theater Hora te zien in Internationaal Theater Amsterdam. Theater Hora is een Zwitsers gezelschap voor acteurs met een verstandelijke beperking (het overgrote deel heeft het syndroom van Down).

Toen bekend werd dat Milo Rau deze voorstelling maakte met acteurs met een verstandelijke beperking, veroorzaakte dat de nodige ophef. Maar wat de media als schandaalstuk had aangekondigd, blijkt zich te ontpoppen tot ‘theater van de zachtheid en empathie’, zo schreef een recensent en komt ook in een aankondigende film van de voorstelling naar voren.

Milo Rau maakte deze voorstelling niet simpelweg om ophef te veroorzaken of wreedheid en geweld aan de kaak stellen. Rau wil dieperliggende mechanismen blootleggen: wat beschouwen we als normaal en wie bepaalt dat? Wat mag in onze samenleving zichtbaar zijn en waarvoor sluiten we liever de ogen? En wat doen we met mensen – of ongeboren kinderen – die afwijken van de norm?

Lees meer over de voorstelling en bestel kaarten op ita.nl. Lezers van de Klik nieuwsbrief krijgen een code waarmee ze met korting kaarten kunnen bestellen, abonneer via https://www.klik.org/Nieuwsbrief.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!