Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wat is een gezonde leefomgeving?

29 oktober 2019 Mariëlle Tromp Geen reacties

Een gezonde leefomgeving is belangrijk in de ondersteuning van een gezonde leefstijl van mensen met een verstandelijke beperking. Maar wat is dat nou? En wat vinden met een verstandelijke beperking zélf belangrijk in die ondersteuning? Gezondheidswetenschapper Kristel Vlot-van Anrooij doet hier onderzoek naar en deelt haar bevindingen. | door Mariëlle Tromp

Kristel Vlot-van Anrooij is gezondheidswetenschapper. Zij doet bij de academische werkplaats Sterker op eigen benen van het Radboudumc promotieonderzoek naar gezondheidsbevordering voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij richt zich daarbij op een gezonde leefomgeving.

Na vele interviews kwam zij – samen met haar co-onderzoekers Henk en Anneke – tot 13 thema’s die belangrijk zijn. Deze zijn onderverdeeld in 3 groepen, legt Kristel uit.

 

Het uitlegblad en het bespreekblad kan je vrij downloaden en gebruiken.

Groep 1: Mensen
De eerste groep thema’s heeft te maken met ‘mensen’. Hierbij kan je onder andere denken aan de mensen rondom een cliënt en de verschillende dingen die zij kunnen doen.

Een voorbeeld is dat een team van begeleiders samen bespreekt hoe zij een cliënt kunnen ondersteunen bij een gezonde leefstijl.

Groep 2: Plekken
De tweede groep thema’s heeft te maken met plekken. Het kan gaan om wat er aanwezig is op de locatie, maar ook in de omgeving.

Een voorbeeld is een innovatieruimte van een zorgorganisatie. Dit kan helpen om te kijken welke hulpmiddelen een cliënt kunnen ondersteunen.

Groep 3: Voorwaarden
De derde groep thema’s is wat abstracter en heeft onder andere te maken het beleid van de zorgorganisatie, de financiën of de mogelijkheden binnen een gemeente.

In de interviews werd bijvoorbeeld benoemd dat het fijn is als zorgprofessionals binnen de organisatie ook preventief kunnen worden ingezet. Dus niet alleen bij een probleem, maar juist vooraf meedenken.

Wat levert dit onderzoek op?
Dit onderzoek levert uiteindelijk een overzicht op van wat er nodig is. Ook komt er een omgevingsscan, waarmee je kunt bepalen hoe het staat met een gezonde leefomgeving. Deze omgevingsscan is op dit moment nog niet beschikbaar.

Direct beschikbaar: verschillende downloads
Kristel heeft een aantal tools waar je wel meteen mee aan de slag kunt. Deze zijn vrij te downloaden (klik en een nieuwe pagina met de PDF verschijnt – deze kan je downloaden en/of printen):

  • Een uitlegblad. Hierop worden de verschillende thema’s die een rol spelen uitgelegd.
  • Een bespreekblad. Dit kan bijvoorbeeld in een teamvergadering gebruikt worden.

Door met deze bladen aan de slag te gaan krijg je een overzicht van wat er allemaal invloed heeft in de leefomgeving van cliënten. Mogelijk geeft dit weer nieuwe, praktische ideeën.  |  Door Mariëlle Tromp, van haar blog op Vitalezorgverlener.nl. Meer over Kristel en haar onderzoek:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!