Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wat betekent mediagebruik door cliënten voor begeleiders?

13 november 2019 Door de redactie Geen reacties

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) doet samen met het Nederlands Jeugdinstituut en Netwerk Mediawijsheid onderzoek naar hoe mensen met een beperking gebruikmaken van media en wat dat betekent voor begeleiders.

Op de VGN-website doet de organisatie een oproep aan begeleiders om een vragenlijst in te vullen. Daarin kunnen zij hun ervaringen beschrijven, maar ook aangeven hoe zij denken over het mediagebruik van mensen met een beperking. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer een kwartier.

Veel zorgverleners merken dat jongeren met een IQ lager dan 85 vaak door hun mediagebruik in de problemen komen. Ze zijn oververtegenwoordigd als slachtoffer én dader bij onder meer cyberpesten, sexting en grooming. Tegelijkertijd kan mediagebruik ook zorgen voor meer sociale contacten. De doelgroep heeft begeleiding nodig op het gebied van media en ze zijn daarvoor veelal afhankelijk van zorgverleners.

Doel van het onderzoek is om uiteindelijk de digitale geletterdheid van leerlingen en cliënten met een beperking te versterken. Dit gebeurt door de ontwikkeling en de beschikbaarheid van goede ondersteuningsproducten voor mensen met een beperking. Deze kunnen in het onderwijs, de hulpverlening of de zorg gebruikt worden.

Meedoen aan het onderzoek? Vul de vragenlijst in.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!