Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wanhopige ouders vragen om goede zorg

17 januari 2013 Door de redactie Geen reacties

Twee jaar geleden was de woede groot dat de verstandelijk gehandicapte jongen Brandon vastgeketend aan de muur van een instelling bleek te zitten. Politici schreeuwden om het hardst dat dit niet langer kon; in een beschaafd land zou dat toch niet mogen. Wanhopige ouders van kinderen in een vergelijkbare situatie vroegen gisteren in de uitzending van televisieprogramma EenVandaag waar een structurele oplossing voor hun kinderen blijft.

De ouders in EenVandaag zijn woedend en radeloos dat de zorg voor hun verstandelijk zwaar gehandicapte kinderen 24 uur per dag, 7 dagen in de week op hen terecht komt, omdat er in instellingen niet goed zorg kan worden geboden en ze het risico lopen te worden vastgebonden. Zij gaan er bijna aan onder door en willen dat er nu eindelijk eens naar hen geluisterd wordt en dat er een structurele oplossing komt om hun kinderen op te vangen.

De ouders van de verstandelijk gehandicapte Dexter lanceren deze week een campagne om aandacht te vragen voor deze kinderen. Zij zegden hun baan op om voor hun zoon te kunnen zorgen, omdat het met hem in een instelling helemaal misging. Een jaar geleden maakte EenVandaag al een reportage over hen. In de uitzending van woensdag komen zij en met twee andere moeders die de wanhoop nabij zijn omdat ze 24 uur per dag zelf voor hun kind moeten zorgen, omdat geen instelling hun kind kan of wil hebben.

Staatssecretaris Van Rhijn zei naar aanleiding van de uitzending: "Alle ouders moeten de mogelijkheid en de keuze hebben om zelf zo lang mogelijk voor hun kind te zorgen. Wanneer ouders niet meer voor hun kinderen kunnen zorgen, moeten instellingen goede plekken hebben voor jongeren met een combinatie van beperkingen en stoornissen." De nieuwe wet Zorg en Dwang en het Actieplan onvrijwillige zorg moeten verbetering brengen volgens de staatssecretaris.

Bekijk en lees meer over de uitzending van Eenvandaag op de website.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!