Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wajongers houden uitkering

4 februari 2014 Door de redactie Geen reacties

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale zaken en werkgelegenheid heeft maandag 3 februari afspraken gemaakt met D66, ChristenUnie, Sgp en de regeringspartijen over aanpassingen in de Wet werk en bijstand en de Participatiewet. Gemeenten krijgen meer ruimte om maatwerk te leveren, en mensen met een Wajong-uitkering die nog in staat zijn te werken, hoeven niet in de bijstand als ze geen baan kunnen vinden. Voor hen blijft de Wajong bestaan.

De maatregelen in de Wet werk en bijstand worden met een half jaar uitgesteld en pas op 1 januari 2015 van kracht, gelijk met de inwerkingtreding van de Participatiewet. Gemeenten krijgen zo meer tijd om de wijzigingen in voor te bereiden.

Voorrang

In een brief aan de Tweede kamer zet het kabinet de afspraken op een rij. Wijzigingen in het wetsvoorstel voor de Participatiewet:

  • Wajongers van wie na herkeuring duidelijk is dat ze kunnen werken, krijgen per 1 januari 2018 een Wajong-uitkering van 70% van het wettelijk minimumloon en hoeven niet in de bijstand. Zij komen met voorrang in aanmerking voor de 125.000 garantiebanen die werkgevers en overheid hebben afgesproken te zullen creëren
  • Mensen die langdurig echt niet kunnen werken, blijven in de oude Wajong, zij houden een uitkering van 75% van het mimimumloon.
  • De loonschalen voor de 125.000 garantiebanen en voor de 30.000 beschutte werkplekken, beginnen op 100% van het minimumloon.
  • Onder de voorwaarde dat de werkgevers en werknemers zelf een akkoord bereiken over de pensioenen van de Wsw, biedt het kabinet een financiële tegemoetkoming aan gemeenten van maximaal 10 miljoen euro per jaar.


Tweede kamer
Woensdag en donderdag (5 en 6 februari) debatteert de Tweede kamer over de bijstandswet en naar verwachting kort daarna over de Participatiewet.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!