Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Wagenings zorghuis Nostram stopt ermee

19 februari 2020 Door de redactie Geen reacties

De kleinschalige woonvorm Nostram in Wageningen bestaat niet meer. Het zorghuis voor jonge mensen met een verstandelijke en/of psychiatrische beperking, stond sinds afgelopen zomer onder verscherpt toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. In december hebben de oprichters de inspectie te kennen gegeven dat ze ermee ophouden.

De stichting heeft de cliënten inmiddels overgedragen aan andere zorgaanbieders en per 1 februari is de huur van het woonhuis opgezegd. Daarmee is ook het verscherpte toezicht opgeheven, meldt de inspectie.

Opgeleid personeel
De IGJ prees de warme, liefdevolle en betrokken zorg, maar de stichting kon niet aan alle wet- en regelgeving voldoen. Vooral op het gebied van voldoende deskundig personeel schoot Nostram tekort, iets dat niet eenvoudig op te lossen bleek. De sluiting komt dan ook niet als een verrassing.

Kort na het bezoek van de IGJ sprak bestuurder Ruud van Doorn zich al uit tegenover Omroep Gelderland. “We zijn een kleine organisatie met vier medewerkers. Helaas voldoen twee van hen niet aan de hbo-opleidingsnorm. Als we dat niet voor 1 januari geregeld hebben, gaan we dicht.”

Het was niet de eerste keer dat Nostram onder een vergrootglas lag. In 2017 constateerde de IGJ ook al diverse tekortkomingen.

Nostram ontstond in 2015 uit een faillissement van een zorgorganisatie waar het huis destijds onder viel. De ouders van de bewoners hebben de begeleiders toen gevraagd om zelf het huis te gaan leiden. Na vijf jaar is toch het doek gevallen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!