Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Waargebeurd verhaal: Weg ermee

1 september 2015 Door de redactie Geen reacties

Spannende en grappige waargebeurde verhalen over mensen met een verstandelijke beperking. In haar nieuwe boek beschrijft Helèn Versteegen haar ervaringen als werknemer in der zorg. Klik geeft een voorproefje met één opmerkelijke anekdote uit haar bundel, die sinds eind augustus te bestellen is.

Helèn Versteegen begon in 1979 als leerling z-verpleegkundige, werkte 14 jaar in de woondienst en nu al weer 22 jaar als activiteitenbegeleidster. Eerder verscheen van haar hand het boek Klik met Zorg. In haar nieuwe bundel beschrijft ze weer in verhalen van 140 woorden hoe het er in de zorg aan toe gaat, zoals onderstaand verhaal:

Weg ermee
Jan maakt veel stuk. Wat hij niet mooi vindt moet weg van hem. Voorheen trok hij het stuk, of gooide het op de grond. Dat hebben we hem afgeleerd. Wat hij niet mooi vindt mag in een kast, dan zie je het niet meer.

Het heeft lang geduurd voor Jan dit begreep. Gelukkig gaat het tegenwoordig goed met hem. Hij sloopt niet zoveel meer, en de kast raakt niet voller. Toch verdwijnen er spullen.

Ik besluit hem te observeren. Zie hem met een pop weg lopen. Jan gaat naar de lift, neemt die niet naar beneden. Hij schuift een drempeltje weg, en propt de pop in het gat. Weg pop, en Jan loopt weer terug naar zijn kamer.

We gaan eens kijken onder in de liftschacht. Bergen speelgoed en serviesgoed vinden we daar. Jan had zijn eigen opbergkast gecreëerd.  |

Zorgen met zorg. Waargebeurde verhalen in 140 woorden. Door Helèn Versteegen. Uitgave Free Musketeers, prijs € 13,50.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!