Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Waardevol afscheid voor mensen met ernstige beperking

14 september 2016 Door de redactie Geen reacties

Op een dag overleed een cliënt van de groep mensen met ernstig meervoudige beperkingen waar ik werkte. Ik had zoiets nog nooit meegemaakt. Hoe leg je dit uit aan cliënten? In de ‘Echt gebeurd’ van deze maand schrijft een begeleider hierover. Lees de anekdote, of stuur zelf iets in en maak kans op een cadeaubon.

Zelf iets bijzonders meegemaakt met een cliënt? Vertel in 150 woorden jouw ervaring (mag ook anoniem!) en maak kans op een cadeaubon.

De '
Echt gebeurd’ van Klik 6, september 2016

Laatste moment
Op een dag overleed een cliënt van de groep mensen met ernstig meervoudige beperkingen waar ik werkte. Ik had zoiets nog nooit meegemaakt. Hoe leg je dit uit aan cliënten? In overleg met haar wettelijk vertegenwoordiger besloot ik om met een (rolstoelgebonden) cliënt te kijken bij de kist.

Ik bleef eerst met haar in de deuropening staan om te kijken hoe ze zou reageren. Ze wees naar de kist. Vervolgens liep ik met haar door, zette haar naast de kist en maakte haar gordel los. Ze drukte haarzelf iets omhoog om te kunnen kijken in de kist. Daarna zakte ze weer in haar rolstoel en keek mij aan. Vervolgens keek ze nog een keer in de kist, waarna ze nadrukkelijk weg keek. Toen ben ik met haar weg gegaan.

Dat moment , de blik in haar ogen, was zo bijzonder, dat ik vanaf toen zeker wist: welk niveau iemand ook heeft, praten of niet kunnen praten, dat laatste moment kan zo waardevol zijn!  |  NN

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!