Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vrouwelijke daders met lvg vaak ook slachtoffer

16 december 2014 Door de redactie Geen reacties

Vrouwen met een lichte verstandelijke beperking die wegens een veroordeling in een forensische psychiatrische instelling zijn opgenomen, hebben vaker een voorgeschiedenis waarin zij slachtoffer waren van geweld, verwaarlozing en misbruik, dan veroordeelde vrouwen zonder beperking.Pictogram van www.sclera.be

Verstandelijk beperkte vrouwen waren in hun jeugd even vaak slachtoffer van geweld en verwaarlozing als verstandelijk beperkte mannen, maar vrouwen werden als kind vaker emotioneel en seksueel misbruikt dan mannen. De gegevens komen uit onderzoek naar de voorgeschiedenis en victimisatie (slachtofferschap) bij vrouwen met een lichte verstandelijke beperking.

Kindertijd
Volgens de onderzoekers was er maar weinig bekend over het verband tussen gewelddadig gedrag en victimisatie bij vrouwen met een lichte verstandelijke beperking. De meeste onderzoeken gaan over mannen.

Dit onderzoek ging over 126 vrouwen met een lichte verstandelijke beperking die tussen 1990 en 2014 waren opgenomen in een forensisch psychiatrische instelling. Hun gegevens zijn vergeleken met die van mannen met een beperking, en met die van vrouwen zonder beperking. Zowel in de kindertijd als in de volwassenheid. De onderzoekers hopen dat de uitkomsten van het onderzoek aanknopingspunten bieden voor vervolgonderzoek en hulpverlening.

Voorgeschiedenis en victimisatie bij vrouwen met een lichte verstandelijke beperking. Door M. de Jong, B. Hogeveen, V. de Vogel en R. Didden. Ntz, Nederlands tijdschrift voor de zorg aan mensen met verstandelijke beperkingen, december 2014. Uitgeverij Van Gorcum, e-mail ntz@vangorcum.nl prijs € 14,50

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!