Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vrijwilligers vervoeren kwetsbare burgers

11 juni 2013 Door de redactie Geen reacties

Knijpt de overheid het vervoer van kwetsbare burgers af? Dan brengen we de mensen toch zelf naar hun dagbesteding of hobbyclub? Het Kennisplatform verkeer en vervoer inventariseerde hoe het staat met de particuliere busjes en telde zo'n 150 vrijwilligersprojecten voor het vervoer van gehandicapten, ouderen en kinderen in het hele land.

Conclusie van het onderzoek 'Particuliere initiatieven in het personenvervoer' : burgers willen (en kunnen) het vervoer van minder mobiele medeburgers best regelen. Daar is wel subsidie voor nodig, sponsors zijn dun gezaaid, en als de overheid subsidieert, willen de initiatiefnemers er geen bemoeizucht bij cadeau krijgen. In het rapport een beschrijving van een aantal initiatieven voor groepsvervoer, en de lijst van vrijwilligersprojecten.

Spanningsveld
Volgens het Kennisplatform is het aantal particuliere initiatieven voor groepsvervoer de laatste jaren niet extreem gegroeid, maar dat verwacht de organisatie de komende jaren wel, nu (onder meer) het vervoersdeel van de Awbz naar de gemeente wordt overgeheveld, en de (lokale) overheid steeds meer een beroep doet op zelfredzaamheid. "De twee werelden van doelgroepenvervoer en het reguliere openbaar vervoer kunnen in dat spanningsveld niet langs elkaar blijven bestaan."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!