Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vrijwilligers gezocht voor stembureaus met en zonder verstandelijke beperking

14 februari 2023 Redactie Klik Geen reacties

Op 15 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschappen. In meer dan 200 gemeenten zal op het stembureau een vrijwilliger met een (licht) verstandelijke beperking werken. In zo’n 50 gemeenten is nog plek voor zo’n vrijwilliger.

De vrijwilliger met een (licht) verstandelijke beperking werkt op het stembureau samen met een maatje, zij vormen het Prokkelduo. Ze heten er bezoekers welkom, controleren de stempassen en identiteitsbewijzen en delen de stembiljetten uit. De Prokkelduo’s doen hetzelfde werk als de andere vrijwilligers op de locatie.

Stichting Prokkel vindt het belangrijk dat deze Prokkelduo’s aanwezig zijn op een stembureau, omdat mensen met een verstandelijke beperking dan zien hoe het stemmen werkt. En mensen zonder beperking zien dat mensen met een beperking ook mee kunnen doen in de samenleving.

Stichting Prokkel houdt online bijeenkomsten, zodat de vrijwilligers zich goed kunnen voorbereiden. Er zijn ook praktijkdagen waar ze heen kunnen; daar zijn ervaringsdeskundigen aanwezig die over het werk vertellen.

Vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij Stichting Prokkel. Op die website vind je ook antwoord op veelgestelde vragen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!