Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vrijwilligers Breda bundelen hun krachten

12 september 2013 Door de redactie Geen reacties

In Breda hebben twaalf vrijwilligersorganisaties hun krachten gebundeld om zo de grote bezuinigingen op de hulpverlening (Awbz, Wmo) aan te kunnen. Er is er nu één aanspreekpunt voor hulp en zorg. In Breda is het laatste half jaar, onder de naam Zorgvoorelkaar, een beweging ontstaan die voorop loopt in Nederland.

Vrijwilligers en beroepskrachten zorgen er samen voor dat mensen de hulp krijgen die zij nodig hebben. Het idee is dat de zorgvrager centraal staat en niet de hulpverlenende organisatie. Initiatiefnemer John Beckers van Zorgvoorelkaar Breda: "Het aanbod aan formele hulp en zorg zal de komende jaren krimpen terwijl de vraag toeneemt. Daar staat een trend tegenover dat mensen in toenemende mate van betekenis willen zijn voor een ander. Via Zorgvoorelkaar Breda brengen we mensen bij elkaar en helpen we ze om voor elkaar van waarde te zijn. Waarbij overigens ook, als dat nodig is, nauw wordt samengewerkt met professionele hulpverleners."

Via één telefoonnummer en de website is de in Breda beschikbare hulp gemakkelijk te vinden. Het kan gaan om praktische hulp: klusjes, vervoer, administratie bijhouden. Of om sociaal contact: huisbezoek, een maatje, individuele ondersteuning. Wie zich wil aanbieden als vrijwilliger kan dat op hetzelfde adres doen: www.zorgvoorelkaar.com, waar ook professionele hulp is te vinden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!