Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

'Vrijheidsbeperking en goede zorg zijn niet verenigbaar'

6 oktober 2011 Door de redactie Geen reacties

"Er bestaat geen probleemgedrag waar je zelf geen deelgenoot van bent." Hans Reinders, hoogleraar ethiek, benadrukte in het debat van Vilans en Skipr over vrijheidsbeperking bij mensen met een verstandelijke beperking, dat vrijheidsbeperking en goede zorg onverenigbaar zijn. De compilatie van de live-uitzending over vrijheidsbeperking, waarin diverse gasten uit de gehandicaptenzorg aan het woord kwamen, is inmiddels terug te kijken.

Vilans en Skipr organiseerden op 28 september een live programma over mensen met een verstandelijke beperking die soms letterlijk aan banden worden gelegd. Diverse gasten waren uitgenodigd en werden stevige uitspraken ontlokt door Gijs Wanders, die de discussie leidde.Er werd gesproken over de redenen om vrijheidsbeperkingen toe te passen ('veiligheid voor cliënt zelf en omgeving'), de gevaren en de alternatieven.

"Als je vrijheidsbeperking toepast begeef je je over de rand van je beroepsethiek", aldus Hans Reinders. Bianca van der Linden, medewerker gehandicaptenzorg Vilans en betrokken bij het project Ban de band: “Je moet durven toegeven dat datgene wat je doet niet door de beugel kan. En dat je dat wilt veranderen.”

Op de vraag van Wanders of mensen daar zelf nog iets over te zeggen hebben of dat ze daar door hun handicap niet toe in staat zijn, antwoordde Ellis Jongerius, Lfb: "Dat geloof ik niet. Wij gaan er als Lfb altijd vanuit dat hoe moeilijk het ook is, wat voor beperking iemand ook heeft, er is altijd een oplossing. En wat tegenwoordig heel veel gebeurt, is dat ze óver mensen praten, en niet meer mét mensen."

Bekijk hier de compiatie van de live-uitzending over vrijheidsbeperking

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!