Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vrijetijdsclub voor jongeren met Down

10 augustus 2016 Door de redactie Geen reacties

Jongeren met het syndroom van Down hebben net als andere tieners de behoefte om leuke dingen te doen, af te spreken met vrienden, of lekker te chillen. Maar die mogelijkheid is er niet altijd. Het was de reden voor Eveline om te starten met Down&Doen, een vrijetijdsclub waar jongeren met Down samen met jongvolwassen begeleiders allerlei activiteiten kunnen ondernemen.

Eveline heeft een jongere zus met Down. Lotte is haar inspiratie en de drijfveer om ruim een jaar geleden Down&Doen te starten in de regio Eindhoven, bedoeld voor jongeren met Down vanaf 15 jaar. “Down&Doen biedt deze jongeren zoveel mogelijk kansen om net als hun leeftijdsgenootjes, met hun vrienden leuke dingen te kunnen ondernemen. Hierbij gaan we uit van de mogelijkheden in plaats van beperkingen. Bij Down&Doen zijn wij van mening dat iedereen dezelfde kansen verdient, beperking of geen beperking!,” meldt Eveline op de website.

Sfeer
De organisatie heeft naast een toneel- en vriendenclub sinds dit jaar ook een bootcampgroep. Waar de toneel- en de bootcampgroep zich logischerwijs richten op alles wat te maken heeft met toneelspelen (inclusief het zelf maken van rekwisieten en decor) en lekker bewegen, is de vriendenclub vooral een groep waar steeds weer iets nieuws mee gedaan wordt. De groep bestaat uit twintig jongeren die eens in de maand gezamenlijk iets ondernemen. Zo zijn ze al een dagje naar de Efteling geweest, maar bowlen en een bezoek aan de kroeg horen er ook bij. “Ik ben er graag omdat het gezellig is. De sfeer is fijn”, is de reactie van een van de deelnemers.


Meer informatie over Down&Doen is te vinden op www.downendoen.nl en op Facebook.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!