Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vragenlijst in beeldtaal over hoe mensen willen wonen

5 maart 2013 Door de redactie Geen reacties

Wat vind je van de plek waar jij woont? Om dat te weten te komen van cliënten hebben ze bij Fatima Zorg een vragenlijst in beeldtaal voor cliënten ontwikkeld, en een checklist voor medewerkers. Hiermee willen ze cliënten betrekken bij verbouw en nieuwbouw van locaties.

De vragenlijsten voor cliënten en medewerkers stellen de zintuigen centraal. De vragen gaan over licht, lucht (geur), uitzicht, geluid, oriëntatie, inrichting (ergonomie, kleur en sfeer), zingeving en natuur. De vragenlijst voor cliënten is ondersteund met pictogrammen. Ook kunnen cliënten in de lijst plaatjes plakken of tekenen om iets te laten zien. Met de ingevulde lijsten van cliënten en medewerkers moeten verbeterpunten op het gebied van architectuur en inrichting zichtbaar worden.

Fatima Zorg werkt volgens zorgvisie Planetree (mensgerichte zorg), waarvan architectuur en inrichting een van de aandachtspunten is. Een team van medewerkers heeft aan dit thema gewerkt en de lijsten ontwikkeld. De lijsten zullen tijdens verbouw en nieuwbouw door clustermanagers worden ingezet als verbeterinstrument.

Met de vragenlijst maakt Fatima Zorg ook kans op de Spirit of Planetree Award 2013. Fatima Zorg is een van de 16 genomineerden voor deze prijs van de landelijke Planetree organisatie, die op 21 maart wordt uitgereikt.

Bekijk de enquete ‘Hoe wil jij wonen’ (pdf op website Fatima Zorg).

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!