Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Voorwaardelijke straf voor misbruikende taxichauffeur

3 januari 2012 Door de redactie Geen reacties

Een taxichauffeur die meerdere malen ontucht heeft gepleegd met een minderjarig, verstandelijk gehandicapt meisje, is veroordeeld tot een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf. De rechter vond het feit dat de verdachte meerdere malen de borsten van het meisje had betast toen zij in het taxibusje aan zijn zorg was toevertrouwd een ernstig feit.

“Verdachte heeft misbruik gemaakt van haar verstandelijke beperking en van het psychische overwicht dat hij gezien die beperking op haar had, alsmede van haar afhankelijkheid en het grote leeftijdsverschil."

"De verdachte had verklaard dat het meisje mager en klein is, terwijl hijzelf, zo constateerde de rechtbank uit eigen waarneming, groot en forsgebouwd is, waardoor hij ook fysiek overwicht op haar had. Verdachte heeft het feit alleen gepleegd om zijn eigen gevoelens van lust te bevredigen, waarbij hij voorbij is gegaan aan de kwetsbaarheid van het slachtoffer. De rechtbank rekent verdachte dit zwaar aan.” Aldus de rechtbank in de uitspraak van 23 december 2011. Ongeacht deze kwalificaties wordt de dader een geheel voorwaardelijk gevangenisstraf opgelegd van vier maanden. Verder komt bij de straf een proeftijd van drie jaar met als bijzondere voorwaarde dat verdachte zich gedurende die proeftijd onthoudt van het werken met minderjarigen of gehandicapten. Het slachtoffer vroeg om 2.500 euro schadevergoeding. Dat verlaagde de rechtbank tot 500 euro.

Lees de uitspraak op de site van het Nederlands juridisch dagblad.                

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!