Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Voorlichtingsbijeenkomsten over veranderende zorg

18 augustus 2014 Door de redactie Geen reacties

In het nieuwe voorlichtingsprogramma 'Zorg verandert' worden mensen die (in de toekomst) zorg of ondersteuning nodig hebben geholpen beter hun weg te vinden in het nieuwe zorgstelsel. In bijeenkomsten worden ze geïnformeerd over de veranderende zorg, zodat ze in staat zijn om te bepalen wat zij zelf of samen met anderen kunnen doen.

Op 22 september start het programma met een bijeenkomst in Almere, waarna tot half november nog elf bijeenkomsten volgen. Hierin praat Zorg Verandert Wmo-raadsleden, belangenbehartigers, cliëntondersteuners, maar ook mantelzorgers en vrijwilligers bij over de veranderingen en hoe zij zich hierop kunnen voorbereiden. Inschrijven voor de bijeenkomsten kan vanaf nu.

Op 1 januari 2015 verandert de organisatie en financiering van de langdurige zorg. Met het programma Zorg Verandert moet de eigen regie versterkt worden van mensen met een zorg- en ondersteuningsvraag en hun omgeving. In twaalf provinciale bijeenkomsten wordt het gesprek tussen mensen op gang gebracht, vooral ook in de omgeving van mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben, zoals belangenbehartigers, vertegenwoordigers, vrijwilligers of mantelzorgers. Mogelijk verandert op 1 januari 2015 ook iets voor hen. Ook wordt uitgelegd wat er precies verandert in 2015 en wat dit concreet betekent voor mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben en hun omgeving.

Signaal
Via gespreksbijeenkomsten, panels en een landelijk signaalpunt brengt het programma in kaart hoe de veranderingen verlopen en of mensen niet in de problemen komen. Kortom, wat er goed gaat en wat beter kan. Zorg Verandert heeft zo een sterke signaalfunctie en zit direct aan tafel met het ministerie en andere beleidsmakers.

In het programma werkt een flink aantal cliëntenorganisaties met elkaar samen om de eigen regie van mensen te versterken: Landelijk Platform Ggz, Cso (Koepel van ouderenorganisaties), Loc (Zeggenschap in zorg), Lsr (Landelijk Steunpunt (mede)zeggenschap), Mezzo, Mee, Koepel Wmo-raden, Zorgbelang Nederland en Per Saldo. Ieder(in) is de penvoerder van het programma.

Meer informatie over de data en locaties van de bijeenkomsten, het programma en de workshops staan op de tijdelijke website van Zorg Verandert. Op 22 september gaat de officiële website van Zorg Verandert live.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!