Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Voorbereiding op Kamerverkiezingen voor kiezers met beperking

1 augustus 2012 Door de redactie Geen reacties

De Landelijke kiezersdag die als voorbereiding op de Tweede Kamerverkiezingen op 25 zaterdag augustus in Den Haag wordt gehouden voor mensen met een licht verstandelijke beperking, is al helemaal vol. Binnen twee weken hadden zich 150 deelnemers aangemeld. Om ook de andere stemgerechtigden met een lichte verstandelijke beperking te helpen bij hun kiesrecht, is nu een website geopend: www.stemjijook.nl.

Nederland telt ongeveer 1,7 miljoen mensen boven de 18 jaar met een licht verstandelijke beperking. Zij vinden het vaak lastig om de partijprogramma's te begrijpen, politieke debatten te volgen en een keuze te maken voor de partij die het beste past bij hun opvattingen. De Landelijke kiezersdag wordt (door Lfb, Platform Vg, Mee Nederland en Prodemos) georganiseerd om hen bewust te maken van het belang om te stemmen.

Rondleiding
Tijdens de Landelijke kiezersdag worden de deelnemers voorbereid op de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Ze krijgen een rondleiding over het Binnenhof, en mogen allerlei vragen stellen. Politici verwoorden tijdens een debat hun standpunten in begrijpelijke taal. Na dit debat wordt de 'beste politicus eenvoudig communiceren' gekozen.

Televisie
De Ntr zendt zondag 9 september 2012 van 17.00 - 17.50 uur op Nederland 2 een verkiezingsspecial uit met de titel Stem jij ook? Hierin worden drie mensen met een licht verstandelijke beperking gevolgd. Te zien is hoe zij zich voorbereiden op de verkiezingen en antwoorden vinden op allerlei vragen over de verkiezingen en de politiek.

Informatie over de verkiezingen, stemmen en politiek is vertaald voor mensen met een beperking te vinden op www.stemjijook.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!