Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

(Voor)leesboek over overlijden en afscheid nemen

8 oktober 2014 Door de redactie Geen reacties

Hoe neem je afscheid van iemand die gaat overlijden of is gestorven? In het vierde deel van Volgens Willy, (voor)leesboeken voor mensen met een verstandelijke beperking, heeft Willy verdriet, want zijn Pepe (opa) Maurice is dood. Het boek helpt begeleiders dit thema bespreekbaar te maken en geeft herkenning voor cliënten.

In de eerste twee delen van Volgens Willy werden Willy en zijn begeleider voorgesteld en kon je lezen over het leven in de leefgroep. Het derde deel 'Emma is mijn lief' ging over verliefd zijn. In het gisteravond gepresenteerde vierde boek heeft auteur Johan Engels het thema overlijden uitgelicht.

Duidelijk uitleggen
Voor dit boek heeft Engels weer, net als in de eerdere delen, geput uit zijn ervaringen als begeleider van een leefgroep van mensen met een verstandelijke beperking. "In dit deel staat wat meer tekst, omdat de betere lezers aangaven dat ze er bij de eerdere boeken wat vlug doorheen waren," vertelt Johan. "Ook is het thema erg uitgediept, omdat het mensen bij een overlijden kan helpen alles zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Zo was er waar ik werk bijvoorbeeld iemand die dagen van slag was, omdat hij dacht dat een dierbare die overleden was ongelukkig in de hemel zou zijn. Die persoon lustte namelijk geen rijstepap, en hij dacht dat ze dat in de hemel aten."

Dit komt ook terug in het boek, en begeleider Wannes pakt dit op door Willy zijn voorstelling van de hemel zelf positief in te laten vullen. "Ook krijgt Willy de gelegenheid een rol te spelen in de begrafenis, omdat het betrekken van mensen hierbij erg belangrijk is," zegt Johan. Rouwdeskundige Manu Keirse gaf voorafgaand aan de boekpresentatie ook een lezing over rouwverwerking waar dit naar voren kwam.

Het boek richt zich wel sterk op de Vlaamse lezer, zowel in taalgebruik als in de helden van Willy: zanger Will Tura en Clouseau. Een Nederlandse versie ligt nog in de planning, net als meer delen over andere thema's.

Op www.volgenswilly.be beschrijft Johan zelf zijn project en kun je een uitleg bij de situaties uit de boeken downloaden. De boeken zijn te bestellen via Sig, www.sig-net.be, prijs 15 euro per deel. Lees een eerder verhaal van Klik over Volgens Willy dat ook uitgebreider in Klik 7 van 2013 is verschenen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!