Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vol zelfvertrouwen op de planken

11 februari 2010 Door de redactie Geen reacties

Het Heldringtheater heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan de nieuwe voorstelling Gekleurd wit. De 14 spelers zijn leerling van de Heldringschool voor zeer moeilijk lerende kinderen in Amsterdam. Fotografe Yvonne de Blaauw maakte een fotoreportage van de repetities en de eerste voorstellingen.

In Klik van maart staat een fotoreportage van haar hand. Ook interviewde zij de spelers: "Vrijwel allemaal vertelden ze mij dat ze erg zenuwachtig zijn vóór een optreden. Sommigen tot hoofdpijn en overgeven toe, althans, voor de eerste voorstelling. Ze vertellen dat hun aandeel in het stuk belangrijk is, en hoeveel trots en zelfvertrouwen zij ontlenen aan hun rol. Ook beseffen ze dat ze veel geleerd hebben van de repetities en het optreden."

En wat vinden de acteurs zelf van hun toneelervaringen?
Manuela: "Ik heb een grote rol. Ik heb de hoofdrol. Ik ben blij en ik ben heel trots. Ad (van der Borst, regisseur) zegt: Probeer het gewoon, probeer het. Dat leer je bij de voorstelling. Je krijgt veel zelfvertrouwen."

Adil: "Ik houd van techniek, ik houd van handenwerk, ik houd van bouwen, ik houd van muziek. Ik houd er ook van om mensen te helpen. Ik ben gelukkig als zij blij zijn."

Suraina: "Ik dans en ik doe de ballon en om die dingen lopen. Ik kan heel goed de ballon naar beneden trekken. Ik moest het een keer voordoen, voor iedereen. Ik kon het heel goed."

Jurret: "Ik kom op. Ik doe kunstjes. Judo koprol. Ik heb een eigen stuk in de voorstelling. Met de ballon. Mijn eigen stuk. Eén ding is moeilijk. Op de grond liggen. En de meisjes hangen aan mij. Dat doet pijn. Wachten kan ik goed."

Joel: "Bij de voorstelling was ik een beetje verlegen en ik was zenuwachtig in mijn buik. Ik ging spelen en toen was het wel weg."

Eymet: "Ik doe met de ballonnen naar boven en naar beneden en mijn handen wijd.
Kleine en grote ballonnen. Ik kan goed rechtstaan. Ik kan goed wachten."

Jasmijn: "Alles is leuk aan het spelen. Dat je in een voorstelling bent en dat je misschien ook wel soort van beroemd wordt."

Gabrielle: "De eerste keer optreden vond ik het heel eng. Ik kon niet slapen. Ik voelde kriebels in mijn buik. Toen ik ging spelen toen bleef ik zenuwachtig tot de volgende dag."

Priscilla: "In het begin dacht ik: dit wordt een zwaaaare tijd, maar daarna ging het wel. Zwaar omdat je alles moet leren en onthouden in je hoofd."

Informatie over de uitvoeringsdata vind je hier of via 020-4473583, theater@deheldringschool.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!