Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Voetbalclub in opmars als werkplek voor mensen met beperking

22 oktober 2019 Door de redactie Geen reacties

Eerder schreven we bij Klik over de Voetbalwerkplaats in Wageningen, waar jongeren met een beperking werkzaamheden voor sportclubs verrichten. Nu starten ook vanuit zorgorganisatie Estinea mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met vergelijkbare werkzaamheden, op de voetbalvelden van cvv Sparta in Enschede. En een voormalig begeleider van Odion startte een vergelijkbaar initiatief: de Wonderboyz bij voetbalclubs AZ en Volendam.

De Voetbalwerkplaats in Wageningen, onderdeel van ’s Heeren Loo, is een werkproject waar Klik begin dit jaar een reportage over maakte. De jongeren met een beperking die daar werken, mogen in ruil voor de klusjes die zij doen voor de sportclub, gebruik maken van de faciliteiten om er te voetballen.

Netjes
Ook voetbalclub cvv Sparta in Enschede en zorgorganisatie Estinea voor mensen met een beperking vonden elkaar dit jaar in een vergelijkbaar werkproject. Met een begeleider vanuit Estinea gaat een groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zowel binnen als buiten aan het voetbalcomplex aan de Kotkampweg aan de slag om ervoor te zorgen dat de locatie er picobello bij ligt.

Participatiecoach Marieke Horstman van Estinea vertelt: “We gaan aan de slag met werkzaamheden zoals het schoonmaken van de kleedkamers en kantine en het netjes houden van de velden en het groen er omheen.” Collega Frank Oude Mulders vult aan: “We hadden als snel een mooie club mensen bij elkaar die stonden te trappelen om hier aan de slag te gaan.”

Meerwaarde
Voor cvv Sparta is de werkplek niet alleen van maatschappelijke waarde, maar ook een welkome aanvulling op de vele werkzaamheden die door vrijwilligers van de voetbalclub worden verricht. Van Veen licht toe: “In tijden van privatisering en de gevolgen daarvan moeten clubs steeds meer taken zelf uitvoeren en nu kan een deel van die werkzaamheden door én samen met deze groep worden opgepakt.”

Wonderboyz
Begeleider Marc van Wonderen startte al in oktober 2016 met een werkplek waar hij zijn liefde voor de voetbalsport en het ondersteunen van mensen combineerde, genaamd Wonderboyz. Op het jeugdcomplex van voetbalclubs AZ en bij FC Volendam werkt een gemêleerde gezelschap van jongens met onder meer autisme, ADHD en het syndroom van Down in herkenbare AZ en FC Volendam kleding.

wonderboyz.jpg

De reactie en omgang van de spelers op de ‘Wonderboyz’ is volgens Marc van Wonderen bijzonder. “Altijd hebben ze tijd voor even een praatje, geintje of groepsfoto. Door deze warmte maken de mannen enorme stappen in hun ontwikkeling. We horen er echt bij en dat maakt deze werkplekken extra speciaal voor alle WonderboyZ en trotse familieleden.” |

Lees ook: Voetbalwerkplaats brengt jongeren in beweging

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!