Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Voeding nog steeds onderbelicht in de zorg

21 juni 2013 Door de redactie Geen reacties

De Nederlandse gezondheidszorg besteedt te weinig aandacht aan voeding, terwijl voeding de belangrijkste pijler is van onze gezondheid. Iedere cel van ons lichaam is opgebouwd uit stoffen die we via voedsel opnemen. Professionele zorgverleners kampen niet alleen met een tijdgebrek, maar ook met gebrek aan kennis op het gebied van voedingszorg. Daarom is bijscholing nodig en moet voeding een vast onderdeel worden van het standaard zorgbeleid.

Met deze hartenkreet aanvaardde Pieter Dagnelie 21 juni zijn hoogleraarschap Voedingsepidemiologie aan de universiteit van Maastricht. Voedingsepidemiologie bestudeert de relatie tussen voeding en gezondheid. Wat is de rol van voeding bij het ontstaan van ziekte, het verloop van de ziekte, en hoe stel je vast of iemand een tekort aan voedingsstoffen heeft? Dagnelie heeft onder andere onderzoek gedaan naar vitamine B12-tekort bij vegetariërs en de relatie tussen ondervoeding en kanker.

Ondervoeding
Dagnelie: "Een belangrijk speerpunt in ons huidige onderzoek is het voorkómen en behandelen van ondervoeding bij ouderen en patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen. De huidige aanpak van ondervoeding bij ouderen is gebaseerd op het idee dat het altijd zinvol is ondervoeding te behandelen, omdat lange tijd gedacht werd dat ondervoede mensen minder snel herstellen. Ons onderzoek heeft echter uitgewezen dat patiënten (ouderen met een heupfractuur) die intensieve voedingsbegeleiding kregen en extra energie en eiwit in de voeding weliswaar beter op gewicht waren, maar niet sneller herstelden of revalideerden."

Thuismaaltijden
"Juist omdat er binnen de meeste zorginstellingen nog weinig aandacht voor voeding is, werd onze interventie door de patiënten zelf enorm gewaardeerd. Ook de zorgprofessionals constateerden tekortkomingen in de voedingszorg." De komende periode vindt onderzoek plaats bij ouderen die thuis wonen en 'thuismaaltijden' krijgen waarbij er vooral aandacht wordt besteed aan een combinatie van goede smaak én hoge gezondheidskwaliteit.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!