Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vlogs over seksueel misbruik bij mensen met verstandelijke beperking

7 oktober 2020 Door de redactie Geen reacties

Mensen met een (licht) verstandelijke beperking zijn vaker slachtoffer van seksueel misbruik dan anderen. Als je dat weet, is het eigenlijk gek dat er nog zo weinig op het gebied van preventie voor hen is. Daarom is er sinds 1 oktober op de site van het Centrum Seksueel Geweld een serie vlogs te vinden waarin expert Aafke Scharloo vragen hierover beantwoordt voor deze doelgroep, hun ouders/naasten en zorgprofessionals.

Volgens klinisch psycholoog en orthopedagoog Aafke Scharloo leven er ontzettend veel vragen bij slachtoffers, hun naasten en begeleiders. Vragen die zij als expert op het gebied van seksueel misbruik in de vlogs beantwoordt. Wat is seksueel misbruik eigenlijk? Wat kun je doen om je ertegen te beschermen? Hoe komt het dat we seksueel misbruik bij mensen met een verstandelijke beperking nauwelijks signaleren? Heeft therapie wel zin bij die doelgroep?

Bewustwording
Het is maar een greep uit de vragen die er leven. “Dat soort vragen zijn, helaas, nog altijd aan de orde van de dag. Met deze vlogs willen we bewustwording creëren, zodat risicofactoren beter kunnen worden aangepakt en er juiste behandeling, opvang en begeleiding is voor deze slachtoffers,” zegt Aafke.

Via de website van het Centrum voor Seksueel Geweld (scroll naar beneden voor de doelgroep verstandelijke beperking) en via zijn YouTube-kanaal (nieuwste uploads, bovenaan) kun je de vlogs bekijken. Elk vlog duurt rond de 2 minuten. De filmpjes voor mensen met een verstandelijke beperking worden ondersteund met een gebarentolk. |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!