Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vlaamse priesters in de fout

20 april 2010 Door de redactie Geen reacties

Het lukt de Vlaamse kerk maar niet om klaarheid te scheppen over misbruik door geestelijken, schrijft het Vlaamse dagblad de Standaard. De eerste zogenaamde Onafhankelijke commissie kreeg ruzie met de bisschoppen. 'En stille herbenoemingen van veroordeelde priesters voeden verder het wantrouwen.'

Een priester van de orde van de Salesianen is in 2007 veroordeeld voor aanranding. Op het nieuwjaarsfeestje van de jeugdinstelling waar hij werkte, stak hij zijn hand in de broek van een van de kinderen en betastte de borsten van een meisje. Eerder had hij een jongen verplicht om bij hem in bed te kruipen en te masturberen.

Gerechtelijk onderzoek bracht jarenlang misbruik aan het licht. De opvoeder kreeg vier jaar gevangenisstraf en moet zich laten behandelen. Hij mag vijf jaar geen contact hebben met minderjarigen.

Hij was tot 2001 lid geweest van de orde van de Salesianen, en maakte zich al tijdens zijn priesterschap schuldig aan seksueel misbruik van minderjarigen. Op een na waren die feiten verjaard, maar het misbruik leidde er wel toe dat hij in 2001 uittrad uit de orde.

Blanco strafblad
Toch kon de priester met een blanco strafblad solliciteren in jeugdinstellingen. Hij vond werk in een observatiecentrum voor verstandelijk gehandicapte kinderen met gedrags- of emotionele stoornissen.

In België is een nieuwe Onafhankelijke commissie van start gegaan om zulke zaken te onderzoeken; de vorige was 'compleet gebrouilleerd geraakt met de bisschoppen.' De bisdommen zouden niet meewerken met de commissie.

Verschillende beschuldigde geestelijken komen binnenkort voor de Belgische rechter; anderen zitten hun gevangenisstraf uit.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!

Abonneren