Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vlaamse minister wil zorgbudget voor gehandicapten op wachtlijst

16 mei 2013 Door de redactie Geen reacties

De Vlaamse minister van Welzijn Jo Vandeurzen heeft voorgesteld om alle mensen met een beperking die op zorg wachten, maandelijks 300-400 euro te geven, waarmee ze zelf zorg kunnen inkopen. De nieuwe uitkering zou moeten worden gefinancierd uit de Vlaamse zorgverzekering. Belangenvereniging Onafhankelijk leven is opgetogen over het voorstel.

"Deze vernieuwing is meer dan welkom na een jarenlange impasse in de sector. De wachtlijsten hebben bij velen tot frustratie en verzuring geleid. Eindelijk komen beleidsmensen eens met een moedig en eerlijk voorstel. Een klein ondersteuningsbudget zal een grote groep mensen in staat stellen om hun eigen leven beter in handen te nemen en meer buiten te komen," staat op de site van Onafhankelijk leven.

Inclusie
"Het betekent een verbetering voor de kwaliteit van bestaan van veel mensen en een kans tot meer inclusie. Via dit nieuwe budget vermijdt de overheid extreem problematische situaties waarbij mensen helemaal geen ondersteuning krijgen of waar het netwerk zwaar onder druk staat."

Ondersteuningsnood
De organisatie vermoedt dat het plan geen einde maakt aan de wachtlijsten. "Voor een aanzienlijk deel van de 22.000 mensen op de wachtlijsten zal dit nieuwe basisondersteuningsbudget een definitieve oplossing zijn. Voor heel wat mensen niet. Ook de vraag naar ondersteuning van mensen met een zwaardere ondersteuningsnood moet de overheid blijvend aanpakken." De organisatie vindt het voorgestelde maandbedrag wel aan de lage kant. Om 15 uur zorg per week te kunnen inkopen is minstens 500 euro nodig.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!