Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vlaamse gehandicaptenzorg op de schop

9 februari 2011 Door de redactie Geen reacties

Het Vlaamse ministerie van Welzijn, volksgezondheid en gezin maakt 4 miljoen euro vrij om meer mensen aan het werk te kunnen zetten in de al dertig jaar zwaar onderbezette gehandicaptenzorg. Daarmee kunnen 84 voltijdsbanen worden gefinancierd. Verder wil minister Jo Vandeurzen een controleerbare methode ontwikkelen voor de inschaling van zorgzwaarte, en een methode waarmee kan worden berekend hoeveel personeelsleden nodig zijn voor het aantal geïndiceerde personen met een handicap.

In de Vlaamse gehandicaptensector is dertig jaar geleden om bezuinigingsredenen een personeelsstop invoerd die nog steeds bestaat. De sector draait op een bezetting van gemiddeld 87% van wat werkelijk nodig is. Tussen de soorten voorzieningen bestaan grote verschillen in de personeelsbezetting. Om dat recht te trekken wil Vandeurzen een algemeen systeem van zorgzwaartebepaling invoeren. Voor het zover is, zal nog wel enige tijd duren. Om de ergste nood te lenigen investeert minister Vandeurzen in 2011 alvast in 84 extra banen. Die gaan naar voorzieningen die verhoudingsgewijs het minste personeel hebben voor de ondersteuning van hun cliënten. Vorig jaar publiceerde het Vlaamse ministerie het 'Perspectiefplan 2020, een nieuw ondersteuningsbeleid voor personen met een handicap.'Daarin wordt een grondige vernieuwing voor de Vlaamse gehandicaptenzorg geschetst. De belangrijkste punten daarin: aanstelling van een veranderingsmanager (is inmiddels aangesteld: orthopedagoog Jean-Pierre van Baelen) en uitbreiding van het zorgaanbod. De bedoeling is dat er jaarlijks 30 miljoen extra beschikbaar komt.

Het plan 'Perspectief 2020, een nieuw ondersteuningsbeleid voor personen met een handicap' is te vinden vinden op de website van minster Jo Vandeurzen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!