Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vlaamse gehandicaptenzorg moet grondig veranderen

6 september 2010 Door de redactie Geen reacties

De Vlaamse minister van Welzijn Jo Vandeurzen belooft dat zwaar gehandicapte Belgen in 2020 allemaal zorg krijgen, en dat zij tegen die tijd hun zorg juridisch kunnen afdwingen. De richting die hij op wil is inclusie en vermaatschappelijking van de zorg.

Het Vlaamse budget voor de gehandicaptensector is de afgelopen 5 jaar met 36 procent gestegen, terwijl de wachtlijst met 50 procent groeide. Een bodemloze put, die niet te dempen is door steeds nieuwe projecten te beginnen.

In een witboek over de gehandicapten spreekt Vandeurzen over een 'grote veranderingsstrategie'. Reguliere hulpverlening als gezinszorg, familiehulp, verpleegkundigen aan huis en de openbare diensten moeten hun deuren wijd open zetten voor zorgvragers met een handicap.

'Zorgvoucher'
De Belgische minister wil dat de budgetten 'meer aan de gebruiker vastkleven.' Zorgvragers krijgen een 'voucher' om zorg op maat mee te kopen. Wie zijn eigen zorg wil organiseren, krijgt een persoonlijk assistentiebudget.

De gehandicaptensector wordt uitgedaagd 'slimme alternatieven' uit te denken voor de toenemende zorgvraag. Achttien vernieuwingsprojecten, samen goed voor 1,2 miljoen euro, krijgen nu al de kans te experimenteren.

Witboek 'Perspectief 2020' Nieuw ondersteuningsbeleid voor personen met een handicap' is te lezen op www.ministerjovandeurzen.be.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!