Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vlaams-Nederlandse kennisdeling over ernstige meervoudige beperkingen

12 juli 2021 Door de redactie Geen reacties

’s Heeren Loo heeft een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met het Belgische expertisecentrum Multiplus, dat nauw samenwerkt met de KU Leuven. De organisaties gaan kennis en expertise delen op het gebied van mensen met ernstige meervoudige beperkingen (EMB).

In Nederland heeft ’s Heeren Loo de kennis over EMB al gebundeld in het expertisecentrum EMB. Dit centrum werkt weer nauw samen met de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen en Koninlijke Visio. Samen vormen ze de academische werkplaats EMB. Door de overeenkomst met Multiplus vergroot ’s Heeren Loo de kennis en expertise over EMB. Die wordt vervolgens via onder meer trainingen toegankelijk voor zorgprofessionals en verwanten in Nederland en België.

De zorg voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen gaat altijd door. Zij hebben 24 uur per dag, 7 dagen per week hulp nodig en zijn altijd afhankelijk van anderen. Bij deze mensen is er sprake van een zeer ernstige verstandelijke beperking in combinatie met ernstige of zeer ernstige motorische beperkingen. Vaak zijn er ook zintuigelijke problemen en komen gezondheidsproblemen als epilepsie, chronische luchtweginfecties en obstipatie veel voor. Mensen met EMB kunnen vaak ook niet praten. De uitwisseling en het vergroten van kennis en expertise over EMB komt de zorg aan deze kwetsbare groep ten goede, stelt ’s Heeren Loo.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!