Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Viveon zoekt deelnemers voor test met diagnostisch instrument voor sociale informatieverwerking

5 juni 2024 Redactie Klik Geen reacties

Viveon, de academische werkplaats waarin ’s Heeren Loo en de VU Amsterdam samenwerken, ontwikkelt op dit moment het nieuwe diagnostische instrument SIVT-V, waarmee de sociale informatieverwerking van volwassenen met een licht verstandelijke beperking kan worden gemeten. Wil jij of een cliënt meedoen aan het onderzoek? Dat kan!

Sociale informatieverwerking, wat houdt dat nou eigenlijk in? Het heeft alles te maken met hoe jij reageert op situaties met andere mensen. Wat zie je, wat hoor je, en hoe interpreteer je dat? En niet te vergeten: hoe reageer je daar vervolgens op?

Gedragsproblemen
Viveon heeft al een Sociale InformatieVerwerkingsTest (SIVT) voor jongeren met een licht verstandelijke beperking ontwikkeld. Daarmee worden hun cognitieve basisfuncties gemeten en kijkt men naar hoe deze jongeren sociale problemen oplossen. Inadequate sociale informatieverwerking is een belangrijke factor voor gedragsproblemen bij deze doelgroep. Met de test krijgt de zorgverlener waardevolle informatie die een goed uitgangspunt biedt voor verdere behandeling.

Films sociale probleemsituaties
Nu is Viveon dus bezig met het ontwikkelen van een soortgelijke test, maar dan voor volwassenen met een licht verstandelijke beperking. Net als bij de versie voor kinderen en jongeren werkt de test met filmpjes van sociale probleemsituaties. Ervaringsdeskundigen van ’s Heeren Loo hebben beoordeeld of de filmpjes realistisch zijn en of het taalgebruik goed is. De deelnemers aan de test beantwoorden na het kijken van de filmpjes vragen over het denken en doen in sociale situaties.

Deelemers gezocht
Volgens Maaike van Rest, senior researcher aan de VU en adviseur Kennisontwikkeling bij Viveon, is men nog op zoek naar (jong)volwassenen met een licht verstandelijke beperking of zorgverleners die met deze doelgroep werken. Zij kunnen contact opnemen om mee te doen aan het onderzoek om de SIVT-V goed te ontwikkelen, zo meldt ze op LinkedIn. In dezelfde LinkedIn-post is ook een filmpje te vinden van een van de draaidagen, waarin betrokkenen vertellen over het proces.  |

Kijk voor meer informatie over project SIVT op de site van Viveon. Geïnteresseerden voor deelname kunnen post-doc onderzoeker Marieke Werkman benaderen via mail: m.f.werkman@vu.nl of telefoon: (020) 5984520.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!