Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Virtual reality als stophulp voor rokers uit kwetsbare groepen

12 maart 2020 Door de redactie Geen reacties

Het aantal rookverslaafden onder kwetsbare groepen zoals mensen met een verstandelijke beperking en/of psychische problemen is vrij hoog. Zij hebben vaak veel moeite om te stoppen. Tactus Verslavingszorg, de Universiteit Twente en de Twentse ziekenhuizen MST en ZGT hebben hoop dat een nieuwe aanpak met VR-technologie deze groep kan helpen.

Wetenschappers van de Universiteit Twente hebben een VR-bril met bijbehorende virtuele wereld ontwikkeld voor verstokte rokers. Zij kunnen hiermee onderzoeken waardoor rokers trek krijgen in een sigaret. Bijvoorbeeld door een roker in een virtuele omgeving te laten rondlopen die bol staat van verleidingen: iemand die om een vuurtje vraagt, een kiosk met uitgestalde rookwaren, een rokersplek bij de ingang van een kantoor, een café.

23 deelnemers liepen er rond. De wetenschappers analyseerden waar hun ogen naartoe getrokken  werden en hielden hartslag en bloeddruk in de gaten. Ook keken ze naar reacties als onrustig worden en rode wangen. Zo konden ze zien waardoor de deelnemers getriggerd werden om toe te geven aan hun rookverslaving. De deelnemers vertelden hier ook over.

Trainen
De virtuele wereld is eveneens een plek waar ze deelnemers getraind kunnen worden nee te zeggen tegen een sigaret. Vaak horen praatsessies bij een cursus stoppen met roken. Maar mensen met psychische problemen en/of een verstandelijke beperking hebben daar vaak moeite mee. Met de VR-aanpak kunnen zij oefenen om nee te zeggen tegen een sigaret in alledaagse situaties. Zo kunnen ze ervaren  Dat je ook lekker op een terras kunt zitten met iets te drinken zonder erbij te roken. En dat je een sigaret ook af kunt slaan al wordt die aangeboden door een vriendelijk persoon. “Het gaat erom dat je meer doet en minder praat”, vertelt onderzoeker en promovendus Simon Langener van de UT. “Daarmee merken mensen direct het effect van hun gedrag. Dat is voor de behandelaar ook fijn. Zij zien veel sneller of tips helpen in de praktijk.”

Of het ook daadwerkelijk helpt om met name kwetsbare groepen van het roken af te helpen, wordt nog verder onderzocht. Virtual reality wordt in de gezondheidszorg al met succes ingezet om mensen met fobieën te helpen. De virtuele wereld biedt rookverslaafden in ieder geval genoeg afleiding wanneer iemand erg veel trek in een sigaret krijgt. Denk aan een potje badminton spelen in de achtertuin, of darten. De komende maanden doen 60 personen mee met de nieuwe therapie.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!