Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vijftig jaar onderwijs aan kinderen met communicatief meervoudige beperking

10 oktober 2017 Door de redactie Geen reacties

In Sint-Michielsgestel staat de Kentalis Mariëlla-school, waar vijftig jaar geleden het eerste onderwijs aan dove leerlingen met een verstandelijke beperking werd gegeven. Er is sindsdien enorm veel veranderd. Tijdens de jubileumviering blikten leerlingen en docenten van toen en nu terug.

Het schoolbord met krijtjes, waar zuster Mariëlla een halve eeuw geleden het onderwijs aan deze kinderen mee begon, is inmiddels vervangen door leren met een iPad. Ook wordt nu gewerkt met de spraakcomputer, die communicatie met klasgenootjes en docent vergemakkelijkt. En van klassikale lessen in 1967 is het onderwijs aan leerlingen met een auditieve en/of communicatieve beperking in combinatie met een verstandelijke beperking getransformeerd naar meer zelfstandig werken.

Waar de nadruk in de jaren 80 lag op het leren van spraak, ondersteund met het handalfabet, wordt er nu meer gebruikgemaakt van gebarentaal en pictogrammen. En de communicatie met de leerling is vaak op maat. Want ook hier wordt nu gewerkt vanuit de mogelijkheden en behoeften van de leerling en ouders.

Ter ere van het 50-jarig jubileum is een kunstwerk onthuld dat gemaakt werd door de leerlingen. Zuster Mariëlla (foto) was aanwezig bij de onthulling.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!