Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vijf dagen in Vlaamse zorginstelling voor mensen met verstandelijke beperking

1 september 2020 Door de redactie Geen reacties

Afgelopen zomer verbleef de Vlaamse tv-presentator Axel Daeseleire vijf dagen op het woonpark van zorgorganisatie De Lovie voor een nieuw programma van tv-zender VTM: Axel gaat binnen. In de eerste aflevering van het programma dat vanaf 31 augustus te zien is, maakt Axel kennis met een aantal bewoners met een verstandelijke beperking.

Vergelijkbaar met de Nederlandse variant ‘Five days inside’, is vanaf 31 augustus wekelijks op maandagavond op VTM te zien hoe Axel Daeseleire in instellingen komt waar je normaal niet zomaar verblijft. Zo logeert hij vijf dagen en vier nachten in het brandwondencentrum, een revalidatiecentrum, een crisisopvang en een forensisch psychiatrisch centrum. “Een soort hyperintens speeddaten met bijzondere mensen die een heel apart leven leiden in de schaduw van onze samenleving,” aldus Axel.

Naast de bewoners ontmoet Axel ook dokters, begeleiders, psychologen, chirurgen, maatschappelijk werkers en toevallige passanten, om de kijkers een compleet beeld te geven van wat er zich achter de schermen van de instelling afspeelt.

De Lovie
In aflevering 1 is zijn verblijf in woning Acacia van De Lovie te zien. Axel wordt rondgeleid door Christophe, een 38-jarige jongeman die een verstandelijke beperking heeft sinds zijn geboorte en al 17 jaar in De Lovie verblijft. Hij neemt Axel mee naar zijn leefgroep Kerselaar, zijn thuis, zeg maar. Christophe is altijd vrolijk en goedlachs, tot het over zijn ouders gaat.

Axel praat ook met de ouders van de 20-jarige Inès, als voorbereiding op een ontmoeting met haar. Inès verblijft noodgedwongen al drie jaar in De Lovie. Ze werd geboren met autisme en ontwikkelde ook agressie doordat ze gepest werd op school. Stemmen in Inès’ hoofd droegen haar op haar mama en zus fysiek pijn te doen. Ze voelden zich niet langer veilig in hun eigen huis, los van de andere problemen. Inès’ vader: “Ik werd eens wakker en ze stond klaar naast mijn bed om mij te slaan. Had het nog langer doorgegaan op die manier, gingen er slachtoffers vallen”.

Voorproef
Bekijk een klein voorproefje van de uitzending op maandag 31 augustus op VTM om 21u40:

 Op de website VTM.be is het programma ook online te bekijken en komt er na de aflevering nog een vervolg op het online-platform VTM-GO. In ‘Axel gaat buiten’ is te zien hoe de presentator terugkeert naar de zorginstelling om te kijken hoe het nu met de bewoners gaat en hen mee naar buiten neemt om te bedanken voor de mooie momenten. Zo neemt Axel bewoner Christophe mee naar de brouwerij van Sint-Bernardus in Watou. Het is Christophes grote droom daar eens een rondleiding te krijgen. En te proeven uiteraard.  |

Meer informatie over het programma op de website van VTM.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!