Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vierde seizoen golfsurfen voor kinderen met beperking van start

9 mei 2017 Door de redactie Geen reacties

Stichting Surf Project organiseert sinds 2014 surflessen voor kinderen met downsyndroom, autisme en/of Adhd. Op 14 mei gaat het vierde seizoen van start in Zandvoort. Ruim zeventig kinderen en meer dan honderd vrijwilligers van de stichting gaan dan het water op voor golfsurfen.

“In Engeland is het concept al sinds 2010 een succes; psychologen verwijzen kinderen zelfs door naar The Wave Project,” aldus Suzanne van den Broek-Dietz, oprichter van de stichting Surf Project. In Nederland loopt momenteel ook een onderzoek naar de effecten van golfsurfen op de doelgroep. Surf Project werkte vorig jaar samen met Triversum, een specialistisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Noord-Holland. De eerste resultaten blijken positief; reden om die samenwerking in 2017 te continueren.

Zelfvertrouwen
Volgens Suzanne zorgt golfsurfen voor meer zelfvertrouwen, worden de kinderen fitter en vergroot de cursus de sociale vaardigheden van kinderen met het syndroom van Down, autisme en/of Adhd. Omdat deze groep veelal een-op-eenbegeleiding nodig heeft, was golfsurfen voor hen eerder niet haalbaar. Bij Surf Project is die mogelijkheid er wel. De lessen worden verzorgd door gediplomeerde surfinstructeurs, terwijl getrainde vrijwilligers (veelal werkzaam in de zorg en gepassioneerde surfers) de kinderen een-op-een begeleiden in het water. Veiligheid en structuur staan voorop.

Het project is begonnen in Zandvoort, sinds 2016 worden er eveneens lessen verzorgd in Ouddorp (Zuid-Holland) en vanaf najaar 2017 kan men ook terecht in Camperduin (Noord-Holland). Een basiscursus golfsurfen bestaat uit 3 lessen, steeds op zondag. Daarnaast zijn er vervolgcursussen mogelijk. Surf Project wordt vrijwillig gerund door professionals en is afhankelijk van sponsoring en donaties.

Voor meer informatie en aanmelden:
www.surfproject.nl/aanmelden. Hier kunnen ook vrijwilligers zich opgeven die het leuk vinden om de kinderen te helpen. Op www.facebook.nl/SurfProjectNL is ook veel te zien.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!