Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vier maanden langer werken

1 december 2010 Door de redactie Geen reacties

Werknemers in de zorg moeten straks vier maanden langer doorwerken voor ze hun pensioen krijgen. Dat is een van de maatregelen die het Pensioensfonds Zorg en welzijn heeft genomen om de pensioenen betaalbaar te houden. Iedereen die in de verstandelijk gehandicaptenzorg werkt, is verzekerd bij het Pfzw.

Nieuwe deelnemers aan het pensioenfonds moeten nog langer doorwerken dan huidige verzekerden: ongeveer 7 maanden langer om hetzelfde jaarlijkse pensioen te bereiken. Eerder stoppen kan wel, maar dan is het pensioen lager. Het uitgekeerde bedrag blijft hetzelfde, maar wordt over meer jaren uitgesmeerd.

Pensioenverzekerden bij Pfzw krijgen een persoonlijke brief, waarin zij van de maatregelen op de hoogte worden gebracht. Het bestuur van het pensioenfonds wil met de maatregelen tegenwicht bieden aan de gedaalde rente en de gestegen levensverwachting. De financiële positie van het fonds is in 2008 en 2009 verslechterd door de financiële crisis. In de periode daarna zijn goede financiële resultaten behaald, waardoor het vermogen groter is dan vóór de crisis, maar nog steeds onvoldoende.

De lage rente maakt de pensioenverplichtingen fors duurder, waardoor de dekkingsgraad van het fonds lager is dan 105%, de wettelijke grens om de pensioenen te mogen verhogen. De pensioenen gaan in 2011 dan ook niet omhoog. De premie gaat in 2011 wel omhoog, met 0,3 procent. Informatie op www.pfzw.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!