Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vier initiatieven winnen Gouden Prokkel in drie categorieën

5 juli 2017 Door de redactie Geen reacties

In Utrecht werden 30 juni de Gouden Prokkels uitgereikt aan initiatieven die leiden tot een prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. De winnaars van vorig jaar mochten de prijzen overhandigen in drie categorieën.

In de categorie Prokkelen in de samenleving ging de Gouden Prokkel naar de Baalderborg Groep voor het organiseren van een zomermarkt. Medewerkers en bewoners van activiteitencentrum De Holte in Hardenberg hadden samen met hun familie gezorgd voor allerlei kraampjes met zelfgemaakte producten. Daarnaast waren er spelletjes en was er gedacht aan muziek.

De categorie Mensenrechten Prokkel kende dit jaar twee winnaars:

  • COC Limburg ontving een Gouden Prokkel voor het organiseren van de Regenboog Prokkel: mensen met en zonder verstandelijke beperking zetten zich in voor een lesbisch-, homo-, bi- en transgendervriendelijk Maastricht. Dit deden ze met activiteiten als een vooroordelenkraam (waar je je oude vooroordeel kon inruilen voor een nieuwe), de verkoop van regenbooggebakjes, een mozaïekworkshop, en een borrel waarbij je kennis kon maken met het ‘Zonder stempelproject’. Dit project zet ontmoetingscafés op voor lhbt’ers met een lichte verstandelijke beperking.
  • Het Sociaal Team van de gemeente Montferland en Estinea (op de foto) kregen de andere Gouden Prokkel voor hun workshops waarbij mensen met en zonder verstandelijke beperking meer inzicht en begrip naar elkaar kregen op een ontspannen manier. Dit alles onder de noemer: ‘Spreken wij dezelfde taal?’ Ze namen onder meer een brief met moeilijke woorden onder de loep en deelnemers konden ervaren hoe het is om een beperking als autisme te hebben.


Innovatief


In de nieuwe categorie Innovatief ging de prijs naar de Hartekamp Groep. Op de locatie Hartekamp in Heemstede kwamen verschillende bedrijven, zoals Nuon, en organisaties die bezig zijn met duurzaamheid, milieu en hergebruik van materialen, zich presenteren aan de bewoners.

De Gouden Prokkels worden uitgereikt naar aanleiding van de Prokkelweek, die jaarlijks in juni plaatsvindt, dit keer van 12 t/m 17 juni. Veel mensen met een verstandelijke beperking lopen in die week bijvoorbeeld stage bij een bedrijf of bij de overheid.   |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!