Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Video’s over emotionele ontwikkeling bij mensen met een verstandelijke beperking

12 oktober 2022 Geen reacties

Emotionele ontwikkeling is een belangrijke invalshoek om gedrag van mensen met een verstandelijke beperking beter te begrijpen en te verklaren. Daarom staat dit thema centraal in een serie video’s van het Centrum voor Consultatie en Expertise: CCE Podium. De vier video’s over emotionele ontwikkeling zijn nu online te bekijken.

De eerste video gaat over het model van emotionele ontwikkeling dat helpt om zicht te krijgen op de behoeften van een cliënt. Orthopedagoog en CCE-consulent Angelique Peters legt daarin uit hoe je aansluit op de emotionele behoeften van een cliënt, en hoe je vervolgens herkent welke ondersteuning nodig is. Bekijk de video van Angelique Peters op Vimeo:

 

De draad tussen ouder en kind
'De draad' is een krachtige metafoor om cliënten te verbinden met hun begeleiders. Orthopedagoog Gerrit Vignero legt in een video uit hoe 'De draad’ helpt om inzicht te geven in de band tussen ouder en kind. Deze metafoor is ook bruikbaar voor begeleiders en cliënten in de gehandicaptenzorg als de verbinding moeilijk loopt. Bekijk de video van Gerrit Vignero op Vimeo:

 

Ervaringsordening
Om goed af te stemmen op de cliënt is het van belang om ervaringen te ordenen en grip te krijgen op de werkelijkheid. Dat gebeurt met mensen in de omgeving via een proces dat co-regulatie heet. Psycholoog Bianca Vugts vertelt hoe dat in de praktijk werkt. Bekijk de video van Bianca Vugts op Vimeo:

 

Stress
Mensen met een verstandelijke beperking zijn kwetsbaar voor stress. De chronische stress waar zij mee te maken hebben is bovendien een vijand van ontwikkeling. Lex Wijnroks, ontwikkelingspsycholoog en associate professor aan Universiteit Utrecht, vertelt hoe je deze stress herkent, voorkomt en vermindert. Bekijk de video van Lex Wijnroks op Vimeo:

 

Lees meer achtergrondinformatie over de video’s op de website van het CCE.  |

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!

klik_podcast_banner_vierkant.jpg