Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Videobrief over onderzoek naar bureaucratisering zorg

23 november 2015 Door de redactie Geen reacties

Het kost veel tijd en geregel om de juiste ondersteuning te krijgen, zo blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie NPCF, samen met het Landelijk Platform GGz, Ieder(in) en Per Saldo. Budgethouders vertellen hierover in een videobrief die in de Tweede Kamer is aangeboden.

De helft van de mensen die zorg of ondersteuning krijgen, is een uur of meer per week kwijt aan het regelen van hulp. Eén op elke vijf is een tot twee uur per week kwijt aan het geregel. Er is zelfs een kleine groep die tot acht uur per week nodig heeft om alle zorg te regelen.

Dat blijkt uit onderzoek van de belangenorganisaties, die de resultaten van het onderzoek aan vorige week hebben geboden aan de vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat deden zij niet met een dik rapport en stapels statistieken, maar door mensen aan het woord te laten in een videobrief.

Alles opnieuw
In het onderzoek geven mensen aan hoe lastig te is om de zorg te krijgen die ze nodig hebben. In de videobrief zegt budgethouder Corinne: “Jij moet binnen twee weken reageren en zij kunnen daar 6 weken over doen”. Een ander: “Het bekende van het kastje naar de muur sturen.” En ook: “Je blijft maar bellen zonder verder te komen”. En tenslotte: “Het grote probleem is dat alles telkens weer opnieuw moet.” Bekijk het video-interview.

In de videobrief zegt bijvoorbeeld Roos (26) die vanwege cerebrale parese blijvend afhankelijk is van haar rolstoel. ”Je moet elke keer opnieuw uitleggen wat je hebt. Steeds weer opnieuw alle medische verklaringen keer op keer aanvragen.”

Van de ruim 1400 ondervraagden die hulp of ondersteuning krijgen heeft het merendeel huishoudelijke hulp. Een kwart heeft begeleiding bij het dagelijks leven of krijgt (wijk)verpleging of verzorging aan huis.

Moeizaam
Van de mensen die zorg of ondersteuning aanvragen, zeggen vier op de tien dat gemakkelijk gaat. Tegelijk zeggen vier anderen van elke tien dat het aanvragen zeer moeizaam gaat. Mensen klagen dat ze veel formulieren moeten invullen of heel veel moeten bellen om de zorg geregeld te krijgen. Een deel heeft de hulp van anderen ingeroepen om de zorg of ondersteuning alsnog aan te vragen.

Mensen met een beperking of aandoening waarvoor ze zorg krijgen , merken dat ze ook problemen hebben om andere zaken te regelen. Huisvesting, werk en inkomen en verzekeringen blijken ook lastiger te regelen.  |

Bekijk de factsheet van de eerste resultaten.
Je last van de regeldruk doorgeven kan via deze vragenlijst.
Lees een eerder artikel van Klik over Bureaucratie in de zorg.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!