Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Video over verzet bij cliënten

3 mei 2024 Redactie Klik Geen reacties

Zorgaanbieder Amerpoort heeft in het kader van de Wet zorg en dwang een video voor medewerkers gemaakt over het herkennen van de signalen van verzet bij cliënten. Die signalen zijn soms bijna niet te zien.

Natuurlijk zijn er situaties genoeg waarin cliënten duidelijk hun ongenoegen over iets laten blijken. Als zij zich tegen bepaalde zorg verzetten, mag die zorg niet geleverd worden. Maar soms zijn cliënten niet meer zo duidelijk in wat ze niet willen. Bijvoorbeeld omdat hun verzet is uitgedoofd, omdat de maatregel al zo lang wordt toegepast. Denk aan het op slot doen van een deur. Tekenen hiervan kunnen zijn dat de cliënt zich terugtrekt of niet meer praat.

Signalen oppikken
Hoe je die signalen als begeleider toch kunt oppikken, daarover gaat het filmpje ‘Signalen van verzet’ van Amerpoort. Bij de video hoort ook een gesprekskaart waarmee begeleiders worden geconfronteerd met hoe ze zelf zouden reageren. Er staan vragen op die kunnen helpen bij het signaleren van verschillende soorten verzet, en hoe ze dan kunnen handelen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!