Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Video: Liefdevolle zorg met een knuffel

8 november 2023 Redactie Klik Geen reacties

“Mogen we tegenwoordig nog knuffelen in de zorg?” Dat is de vraag van gz-psycholoog en CCE-consulent Rita van Burgsteden in haar bijdrage voor een nieuwe video van het Centrum voor Consultatie & Expertise (CCE). In CCE Podium legt zij uit waarom liefdevolle zorg en fysiek contact zo waardevol zijn voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen en hoe dit de laatste jaren onder druk is komen te staan.

Ook mensen met ernstige meervoudige beperkingen hebben behoefte aan lichamelijk contact in de vorm van een knuffel. Juist zij hebben aanraking nodig vanwege hun vele lichamelijke beperkingen. Dat is een belangrijke basis voor veilige hechting, vertelt gz-psycholoog Rita van Burgsteden in de video van CCE Podium.

Hoe kunnen we begeleiders helpen om in te spelen op deze behoefte van de mensen die zij ondersteunen? Rita vertelt over de veranderingen die de laatste jaren op het aangaan van fysiek contact in de zorg van invloed zijn. Denk aan corona, de #MeToo-beweging en technologische ontwikkelingen.  |

Bekijk de videopresentatie van Rita van Burgsteden op CCE Podium.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!