Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vgn wil 20 miljoen extra voor meerzorg aan mensen met emb

12 juli 2017 Door de redactie Geen reacties

Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (Vgn) heeft staatssecretaris Martin van Rijn (Vws) in een brief gevraagd om 20 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor verruiming van de meerzorg aan mensen met een meervoudige complexe beperking. Het huidige budget is onvoldoende om de noodzakelijke zorg te financieren.

Het wordt steeds duidelijker dat er nood aan de man is in de zorg voor mensen met emb, zowel in de thuissituatie als in instellingen waar deze groep verblijft. Dat ziet Vgn aan berichten op social media, maar ook in noodkreten die via mail rechtstreeks naar de vereniging worden gestuurd of via medewerkers die werkzaam zijn bij zorgaanbieders.

Niet alleen basiszorg
Mensen met een emb komen in aanmerking voor een Zorgzwaartepakket (Zzp) 8. Als de kosten hoger zijn, kan dit aangevuld worden met meerzorg. Het huidige tarief dekt de kosten niet om de noodzakelijke zorg te financieren. En met zorg bedoelt Vgn niet alleen de basiszorg, maar ook de kwaliteit van leven voor mensen met een ernstige complexe handicap.

Meerzorg
Vgn ziet voor de korte termijn een oplossing in de meerzorgregeling. Dat is een toeslag die beschikbaar is als het basistarief de zorg niet volledig kan dekken. Dat is bij steeds meer cliënten het geval: in anderhalf jaar tijd is deze groep gegroeid van 6000 naar 8000 cliënten. Slechts 3 procent van hen maakt gebruik van de meerzorgregeling, maar Vgn verwacht dat dit snel gaat toenemen. Het budget dat er nu voor meerzorg is, kan een forse stijging van de aanvragen niet aan.

Vgn verwacht dat voor meerzorg de komende anderhalf jaar 15 tot 20 miljoen euro extra nodig is: 5 miljoen nog voor dit jaar en zo’n 15 miljoen voor 2018. De vereniging dringt erop aan dat demissionaire kabinet dit opneemt in de begroting voor komend jaar.


Toegankelijk
Voor de lange termijn zouden emb-cliënten gebaat zijn bij een tariefsverbetering voor het Zorgzwaartepakket 8. Belangrijke kanttekening: de meerzorg moet daarbij wel eenvoudig toegankelijk blijven voor mensen met een meervoudige complexe beperking, stelt de Vgn in de brief aan Van Rijn. Vgn wil zo snel mogelijk in gesprek met het ministerie over deze ontwikkelingen.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!