Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Verzorging van mensen met een ernstige meervoudige beperking

14 maart 2021 Door de redactie Geen reacties

Vanuit de methodische werkwijze ‘Ervaar het maar’ heeft bedenker Thyra Koeleman een nieuw digitaal werkboek ‘ontwikkeld voor de praktische uitvoering van een eenduidige en respectvolle verzorging van mensen met een ernstige meervoudige beperking.

Thyra Koeleman legt in het werkboek kort uit vanuit welke visie de methode ‘Ervaar het maar’ is opgebouwd. En vervolgens beschrijft ze zes stappen voor persoonsgerichte verzorging:

  • Stap 1: Wat weet je van de ander?
  • Stap 2: Onderzoek onduidelijkheden door middel van werkdoelen.
  • Stap 3: Breng de manier van verzorgen in kaart.
  • Stap 4: Maak een persoonlijke toilettas of verzorgingsmandje.
  • Stap 5: Word je bewust van je eigen manier van verzorgen.
  • Stap 6 Integreer de eenduidige benaderingswijze.


Het doel van het digitale boekje is om de verzorging voor de cliënt zo prettig mogelijk te laten verlopen. Een goede tip is bijvoorbeeld om na te denken over welke smaak tandpasta je koopt en dat je rekening houdt met gevoelige plekken tijdens de verzorging. Evenals bewust gebruik van materiaal, kleur en verzorgingsproducten.

Ervaar het maar met… De verzorging van mensen met een beperking is gratis te downloaden via www.ervaarhetmaar.nl/webboekjes/.

Klik schreef al eerder over Ervaar het maar. Lees de reportage over zintuigstimulering volgens deze methode in een dagcentrum voor ernstig meervoudig beperkte kinderen en meer over het filmkanaal van de methode.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!