Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Verworven competenties beter benutten

21 maart 2011 Door de redactie Geen reacties

De manier waarop het 'Ervaringscertificaat erkenning van verworven competenties' uitpakt voor werknemers in zorg en welzijn, is te beperkt. Sociale partners (werknemers en werkgevers) in de sector hebben in een brief aan het ministerie van Onderwijs de noodklok geluid over de procedure.

De organisaties vragen de minister ervoor te zorgen dat opgedane ervaring wordt verzilverd in een erkend diploma of certificaat. Een erkend diploma maakt het mogelijk dat werknemers, bijvoorbeeld bij een reorganisatie, makkelijk nieuw werk vinden. Als een werknemer bepaalde vaardigheden niet heeft, moet hij in korte tijd een beroepsdiploma kunnen halen. Corrie van Brenk van Abvakabo fnv: 'Om een diploma te halen kan het zijn dat een werknemer jaren de schoolbanken in moet en de helft van de tijd les krijgt in vakken en vaardigheden die hij al lang beheerst. Dit is bijzonder demotiverend en kost de maatschappij onnodig veel geld.'

Werknemers en werkgevers vinden dat het Ervaringscertificaat een krachtig instrument kan zijn om werknemers te belonen voor in de praktijk opgedane ervaring en ervoor te zorgen dat werknemers makkelijker ander werk vinden, ook buiten de eigen sector. Omdat de zorg- en welzijnssector de komende jaren veel nieuwe werknemers nodig heeft moet, moet de minister nu actie ondernemen, vinden de ondertekenaars.

Meer informatie bij de vakbonden

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!