Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Verwacht geen warme banden in participatiesamenleving

9 januari 2014 Door de redactie Geen reacties

Het is niet realistisch om te verwachten dat er warme en emotionele banden zullen ontstaan tussen burgers met en zonder beperking. Maar oppervlakkige contacten werken wel. Femmianne Bredewold concludeert dat in haar promotieonderzoek 'Lof der oppervlakkigheid.' Zij onderzocht wat er in de praktijk terechtkomt van de participatiesamenleving.Bredewold bekeek in haar onderzoek de contacten tussen mensen met een verstandelijke of psychiatrische beperking en hun medeburgers. Ze toont aan dat het niet realistisch is in te zetten op warme en emotionele banden tussen burgers met en zonder beperkingen.

Bredewold: "Buren zitten er niet op te wachten om regelmatig te eten met hun buurvrouw met een verstandelijke beperking, en mensen met een psychiatrische achtergrond willen hun buren vaak helemaal niet in huis ontvangen. Intensief contact past niet bij hoe buren met elkaar om willen gaan."

Luchtige contacten
Licht begrensd contact tussen mensen met en zonder beperking werkt wel. Zo onderhouden mensen met een beperking oppervlakkige maar goede contacten met winkeliers. Ook het uitlaten van honden leidde tot luchtige, gezellige contacten in de buurt. Begrensd contact werkt twee kanten op. Voor mensen met een beperking vormt het een brug naar de gewone wereld, terwijl mensen zonder beperking het idee hebben dat ze iets goed doen voor de samenleving. Bredewold: "Het geheim van dergelijke goede contacten schuilt in de begrenzing. Juist wanneer mensen niet teveel van elkaar moeten, blijken contacten vaak leuk te blijven."

Duidelijke begrenzing
Contact tussen mensen met en zonder beperking kan makkelijk omslaan wanneer er geen duidelijke begrenzing is. Door onderling onbegrip ontstaan er irritaties die ontaarden in conflicten en pesterijen. Anderzijds zijn mensen met een beperking een gemakkelijke prooi voor kwaadwillenden.
Tijd en locatie

Femmianne Bredewold promoveert vrijdag 10 januari aan de Universiteit in Amsterdam op het proefschrift Lof der Oppervlakkigheid. Contact tussen mensen met een verstandelijke of psychiatrische achtergrond en buurtbewoners. Verschijnt bij uitgeverij Van Gennep als paperback.

Lees meer op www.uva.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!