Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Vervolg op documentaire De kinderen van de hondsberg

6 oktober 2011 Door de redactie Geen reacties

Het vervolg op de documentaireserie over observatiecentrum De Hondsberg uit Oisterwijk voor kinderen met (licht) verstandelijke beperkingen en ernstige gedragsproblematiek komt 23 en 30 oktober in Ncrv Dokument. Filmmaker Roel van Dalen gaat terug naar De Hondsberg en laat zien hoe het nu gaat met zijn hoofdpersonen waar hij in 1998 een televisieserie over maakte.

De Kinderen van De Hondsberg - 2011 is onderscheiden met de publieksprijs op het Nederlands Film Festival 2011 in Utrecht. De films zijn mede mogelijk gemaakt door Vgn (Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland), Nsgk voor het Gehandicapte Kind, Antonia Wilhelmina Fonds (vanuit Fonds Psychische Gezondheid) en Stichting Fonds Welzijnswerk. Bekijk de trailer.

In het eerste deel van De Kinderen van De Hondsberg - 2011 dat op 23 oktober wordt uitgezonden in Ncrv Dokument, zien we Celine, Michael en Boyce. Celine, een adoptiekind, duldde geen mensen in haar nabijheid en bespuugde en sloeg haar begeleiders. Ze zal voor altijd in een zorginstelling moeten verblijven. Michael verzamelt sprookjesfiguren en droomt van een baan in de Efteling en van een vaste vriendin. Boyce, destijds een jongetje dat danste op housemuziek maakte het zijn omgeving heel moeilijk. Hij heeft inmiddels een vriendin. Samen met haar bezoekt hij de Hondsberg. In zijn oude kamer komen de emoties boven.

In de tweede aflevering op 30 oktober worden Terrence, Niels en Stephanie geportretteerd. Terrence kan niet zelfstandig wonen, maar wordt volledig opgevangen door zijn familie. Niels heeft werk en woont met begeleiding semi-zelfstandig. Stephanie heeft moeilijke jaren achter de rug. Ze werkt als schoonmaker in een verzorgingshuis, en vecht zich naar onafhankelijkheid.

Debat
Op maandag 7 november vindt in De Rode Hoed in Amsterdam het debat Kinderen van de Hondsberg plaats over de bezuinigingen in de zorg voor kwetsbare kinderen en jongeren zoals deze in De Kinderen van De Hondsberg voorkomen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!